От 1931 г.,  4-ти октомври се отбелязва като Международен ден за защита на животните. Началото е поставено на Международния конгрес на привържениците на движението за защита на природата във Флоренция, Италия, като е припомнено, че ние сме отговорни както за планетата, на която живеем, така и за всяко живо същество. Световната общественост е призована да опазва средата, която обитават животните, и да повиши активността си в тяхна защита.

В традиция се превърна тържественото отбелязване на този ден от Община Пловдив, съвместно със служителите от Зооветеринарен комплекс, доброволци към приюта за безстопанствени кучета, Киноложко дружество – Пловдив, ученици, неправителствени организации и много приятели на животните.

И през белязаната със строги епидемични мерки 2020 г., Община Пловдив организира интересна инициатива, която ще се проведе на 4-ти октомври на територията на общинския приют за безстопанствени кучета – 4-ти километър „Пазарджишко шосе“.

В неделния ден, посветен на празника, вратите на приюта ще бъдат отворени за всеки, който желае да посети обекта, да се запознае с дейността на комплекса, да разгледа настанените в него животни, да одомашни безстопанствено куче, или просто да разгледа галерията от винили, които показват снимки запечатали щастливи моменти от новия живот на одомашнени от приюта кучета, както и  много мили моменти от работата на служители и доброволци към приюта.

За 10:30 часа е обявено началото на демонстрационно представяне на интересен спорт с кучета – АДЖИЛИТИ. Представянето на непопулярния у нас спорт, ще направят представители на Киноложки клуб „Бордър коли“. Гостите в приюта ще наблюдават как добре дресирани кучета /породисти и непородисти/ ще преодоляват различни препятствия, напътствани от своите собственици единствено от добре усвоени от животните  мимически жестове и звуци.

По случай празника, дарителски жест към животните в приюта ще направи „Роял Канин България“, които ще зарадват настанените в приюта кучета с над 400 кг. висококачествена храна. А всеки одомашнил куче от приюта в периода от 4-ти до 10-ти октомври включително, ще получи комплимент от служителите на Зооветеринарен комплекс – аксесоар или играчка за новия домашен любимец.