През 2021 г. в район „Южен“ са завършени проектите, започнати в края на предходната година. Сред тях са детската площадка до бившия РУМ „Молдавия“, премахната е опасна сграда в двора на училище „Захари Стоянов“ в „Коматево“, изцяло преасфалтирана е ул. „Георги Бакалов“ и съседните й, откъдето ще минава трафикът заради затварянето на „Даме Груев“ за реконструкция. Това сподели в интервю за Plovdiv24.bg кметът на района Костадин Язов.

Трудностите за поддържането на добро преминаване през района произтичат от ограничения финансов ресурс, а бюджетните правила са регламентирани в закона. Язов не е особен оптимист относно бюджетната процедура на национално и регионално ниво и очаква значително удължаване на срока за приемането и изпълнението на местния бюджет. Това според него ще създаде пречки, защото районните кметове ще са с „вързани ръце“ при разплащанията по възлагането и извършването на определени видове работа.

Прогнозата му е, че бюджетът ще започне да се изпълнява вероятно от второто полугодие, което ще постави под риск предвидените проекти да не може да се случат. На практика кметствата ще разполагат с 1/12 и не повече от бюджета за същия период на предходната година. Заради ковид обаче миналата година плащанията са били съсредоточени само за издръжка, което значително ще ограничи дейностите в началото на 2022 г., обясни Язов.

Започнатите проекти като реконструкцията на „Даме Груев“ например няма да бъдат засегнати, защото плащанията към строителя се извършват след свършването на работата. Улицата е в отчайващо състояние от години и живущите се радват, че най-накрая е започнал ремонт. Въпреки това има и единични случаи на недоволство заради премахването на дърветата. За компенсация обаче пред Кожния диспансер и до надлез „Родопи“ ще се направят паркове. По идея на Язов ще бъдат премахнати паветата на кръстовищата на всички пресечки. Кметът успокои гражданите, че няма да бъде „отрязана“ терасата на бившето кино „Въстаник“.

Проектът за подмяна на осветителните тела, който се реализира едновременно в „Южен“ и „Централен“, ще отнеме повече време от предвиденото, тъй като се налага и подмяна на кабелите и стълбовете.

Новите квартали „Остромила“ и „Беломорски“ продължават да имат проблем с пътната инфраструктура. По настояване на Костадин Язов в новия ОУП са заложени зони със звезда, в които общината предвижда заедно с регулацията и трасетата на четирите основни изисквания – път, вода, ток и канал. В противен случай жителите ще трябва да се прибират с хеликоптери, коментира кметът.

Бурното строителство в „Южен“ не е подминало и кв. „Коматево“, но там ОУП ограничава височината на строителството. Най-гъсто населен е кварталът около Събота пазара, където и сега съществуват улици без тротоар.

В интервюто кметът Язов коментира хода на реконструкцията на стадион „Тодор Диев“, която се прави от концесионера на обекта. Разказа как върви строителството на стадион „Локомотив“. Пожела стадионите „Пловдив“ и „Марица“ да бъдат обновени.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!