В Деня на светите братя Кирил и Методий – 11 май, с грандиозен концерт-спектакъл бе отбелязана 75-ата годишнина на пловдивското Средно училище „Свети Константин-Кирил Философ“.

Учители, родители, ученици и гости препълниха Летен театър „Бунарджика“.

Юбилейният концерт бе свързан и с благотворителна кауза под наслов „Да върнем усмивката на Никол!“.

Водещ на форума бе известният радиоводещ и журналист Михаил Гръблев, който създаде невероятна атмосфера с неповторимия си стил.

Събитието започна с вдъхновяващото приветствено слово на г-жа Елена Костадинова – директор на училището, след като участници в програмата пуснаха да полетят в небето балони с графично изобразените върху тях букви на кирилицата.

С много вълнение и сърдечни благодарности директорът на училището сподели, че значимостта,  доброто име и най-вече високите постижения на СУ „Константин-Кирил Философ“ се дължат най-вече на професионализма и всеотдайността на учителите, които поколения наред са градили името на училището, емблематично за района и града.

С философска препратка тя насочи към идеята, че успехът на общността се корени именно в любовта и подкрепата между хората, която изпитваме както помежду си, така и към Бог. А любовта към Бога, освен всичко друго, се възпитава. Затова в училището от години се изучава предметът „Религия- Православие“ като факултативна дисциплина.

Официални гости на честването на юбилея на училището бяха г-н Костадин Язов – кмет на район „Южен“ към Община Пловдив, г-жа Петя Шаркова – старши експерт в „Отдел образование и култура“ на район „Южен“ към Община „Пловдив“, г-н Петър Тодоров – главен секретар на МВР, г-н Асен Солаков директор на Първо РПУ – Пловдив, отец Еленко от Пловдивската митрополия, г-н Силви Бакърджиев – главен експерт в отдел „Образование“ на Община Пловдив, представител на ОИ “Старинен Пловдив” връчи поздравителен адрес от името на доц. д-р Елена Кантарева – Дечева – директор на ОИ “Старинен Пловдив”, г-н Георги Делов – старши експерт по български език и литература в РУО – Пловдив, бивши учители и много възпитаници на училището.

Директорът Елена Костадинова връчи награди за Ученик на годината в начален, прогимназиален и гимназиален етап, Учител на годината и Родител на годината.

Участниците в празничната програма показаха всичко, което са научили от своите учители и ръководители. Редуваха се песни, изпълнени и от ученици и учители, рецитации, атрактивни мажоретки и драматизации, представени от Театрална формация „Малките таланти“ и трите възрастови групи на Театрално студио „Мелпомена“.

За първи път в Театрално студио „Мелпомена“ в представянето на импровизацията „А тя кого ще избере?“ се включиха учители, служители и бивши ученици на СУ „Св. Константин-Кирил Философ“, вече студенти, обединени от идеята за добротворчество и добър пример за подрастващите.

Трудът на всички състави бе оценен достойно. Гостите си тръгнаха емоционално заредени, което пролича по бурните аплодисменти, заливащи летния театър.