Във връзка със Световния ден на животните 4-ти октомври в район „Южен“ се проведоха  няколко инициативи.

Небезизвестното терепавтично куче Атос от порода Бобтейл  посети децата от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, намиращ се в район „Южен“ гр. Пловдив.

Атос е един от четирите бобтейла, които притежават сем. Костадинови. Те разказаха на децата за неговите братя  и майка му Мон, както и за грижите, които се полагат ежедневно за тях.

„Всички те са много добри, но днес избрахме да посетим децата с Атос, тъй като е най-кротък и любвеобилен“ – сподели Велислава Костадинова.

Децата отначало плахо поглеждаха към кучето, поради размера му и пухкавата му козина, но с  терапевтичните си умения,  той скъси  дистанцията между децата и себе си, като не пропусна да ги целуне и да се качи дори и на люлеещия се стол в двора.

По-късно през деня инж. Евтимия Първанова-еколог към район „Южен“ изнесе открит урок в 5„б“ клас с класен ръководител Диана Димитрова към СУ “Константин Величков“. Всички ученици получиха книжка „Осинови супергерой“ с комикси, в която главните герои са кученцата от общинския приют – Пловдив: Алекс, Бен, Флавио, Арчи, Хоуп, Зоро и др., които чакат своите „Мама и Тате“.

През следващите дни предстои да бъдат изнесени открити уроци и в другите училища в района.

В края на работния ден, Зам.-кметът на район „Южен“ г-жа Атанаска Тунтова връчи две награди във връзка с  провеждането на инициативата „Регистрирай куче и спечели награда-2022“, организирана от дирекция „Екология и управление на отпадъците“ към Община Пловдив.

Електронната система за административна регистрация на домашните кучета, отглеждани в Пловдив, генерира два номера в район „Южен“ на средно азиатската овчарка Айда и на немската овчарка Чапрак.

„Честит празник! Благодарим Ви, че се грижите за Вашите домашни любимци и  за това, че сте отговорни да  регистрирате своя домашен любимец. Пожелавам Ви много здраве, взаимна обич и топлина.“ – поздрави г-жа Атанаска Тунтова.