СПОРТ

Район Южен на град Пловдив е един от най-бързо разрастващите се райони в града. На територията му са разположени редица спортни комплекси.

   Стадион „Тодор Диев“ се намира на ул. „Македония“ 6, там тренира и играе едноименният футболен клуб „Спартак“.

   Непосредствено до него е обновената спортна зала за художествена гимнастика на спортен клуб „Спартак“.

    На бул. “Никола Вапцаров“ 1А е разположен плувен комплекс „Нептун“, там може да намерите три басейна, единият е с олимпийски размери /50м Х 20м/, малък басейн с размери /25м Х 12,5м/ и басейн с разчупена форма 800м2.

    Спортна зала „Олимпиада“ е една от най-старите закрити зали в Пловдив, намира се на бул.“Цар Борис III“ –продължение. Скоро реновирана тя предлага 250 седящи места.Специалното спортно дюшеме отговаря на всички Европейски изисквания за провеждане на спортни мероприятия: баскетбол, волейбол, тенис на маса, футбол на малки вратички. На територията на залата е изградена първата стена за катерене от клуб „Вертикал“.

    Спортен комплекс „Спартак“ бивш „Векта“ се намира срещу завод „Флавия“. Разполага с официален затревен терен с размери /100м Х 70м/ и тренировъчно кортово игрище с размери /80м Х 60м/.Също така разполага с две игрища за футбол на малки врати с изкуствена трева, с професионални настилка и осветление. Към тях има на разположение съблекални и душове.

    Футболен комплекс „Ботев 1912“ е изграден в квартал „Коматево“. Съоръжението е най-модерното такова в града. Той е дом на младежката академия, разполага с трибуна за 3500 седящи места. На него се играят официалните срещи на едноименният футболен клуб. Терена има още шест полета за игра, две от които са с изкуствена трева.

Има изградена хотелска част за нуждите на академията.

   На територията на района има множество фитнес зали, зала за тенис на маса, терени за тренировка на открито.