ПРИТЧА ЗА МАЛКОТО КОЛИБРИ И ГОЛЕМИЯ ПОЖАР

„Един ден в гората избухнал страшен пожар. Огънят бързо се разнасял и обхващал все по-големи и по-големи пространства. Горските животни изоставили домовете си и хукнали да се спасяват, да бягат извън гората. И мечката, и вълкът, и лисицата, и язовецът, и таралежът, и сойката, и заекът, и бухалът – всички вкупом бягали. Когато, обаче, стигнали до горския извор, животните спрели учудени и се вторачили в гледката, която се разкривала пред тях. Ето какво видели те: малкото колибри, най-малкият жител на гората, взимало в човчицата си по една капка от извора… И литвало обратно към огньовете, където пускало капката. После пак се връщало, пак вземало капка вода, и отново литвало към страховития пожар.

 – Недей! Спри! – подвикнали вълкът и лисицата. 

 – Какво си въобразяваш, ей, опасно е, престани! – обадили се в хор и другите животни.

 Колибрито не им обърнало внимание – продължавало отново и отново да пуска своята капчица върху пожара.

 Накрая се намесила мечката:

 – Какво си мислиш, че правиш, глупаче! – викнала тя. – Ти си толкова малко, а пожарът – така голям! Нищо няма да постигнеш, само ще изгориш и ти в огъня!

 – Правя каквото мога! – отвърнало колибрито“

По случай 22 март – Световен ден на водата, кметът на Район “Южен” г-н Костадин Язов кани всички ученици от района да вземат участие в конкурс за рисунка на тема:

“Да направим каквото можем!”

Всяка рисунка трябва да съдържа следната информация:

– трите имена на автора;
– клас и възраст на автора /навършени години/;
– училище;
– телефон за връзка, Е-mail, точен адрес;
– име на ръководителя /ако има такъв/;

В конкурса могат да участват автори в следните възрастови групи:

– 1-ва група – I – IV клас
– 2-та група – V – VII клас
– 3-та група – VIII – XII клас

Творбите ще се събират в административната сграда на район “Южен” стая № 10 -звено “Екология” до 17.00 ч. на 16.03.2023 г. Наградените участници ще бъдат обявени в сайта на район “Южен” и награждаването ще се извърши на 21.03.2023 г. от 13.00 часа.

       

Изтегли поканата от ТУК