Усилено пръскат срещу комари, извънредно обработват дворовете на детските градини

От началото на седмицата екипите на „Дезинфекционна станция“  започнаха истинска офанзива срещу комарите в Пловдив, увери директорката на общинското предприятие Петя Дингилева.

През следващите два дни – четвъртък и петък, извънредно ще бъдат обработени дворовете на детските градини, като това ще стане след 18:30 часа, когато децата са си тръгнали.

„Времето е подходящо и очакваме максимален ефект от пръсканията. Не сме спирали да работим, но непрестанните дъждове отмиваха препаратите, намалявайки тяхната ефективност“, коментира Дингилева.

По думите ѝ още в началото на пролетта е стартирала  ларвицидна обработка на биотопите на комари.  Оттогава река Марица се третира постоянно, защото освен по разливите вода се задържа и върху растителността, а това също е предпоставка за развитието на комарите. Почти всяка нощ се обработва и Гребният канал. Работата в зелените площи се координира с „Градини и паркове“, тъй като тревата трябва да е окосена.

Дъждовното време създава особено благоприятни условия за популацията и развитието на възрастните комари. Някои видове снасят яйцата си върху мокри или влажни повърхности, откъдето много бързо се разпространяват. Размножаването им може да тръгне от изоставен съд с вода в необитаеми къщи или дори по терасите.

Когато гражданите видят рояци комари, директорката на „Дезинфекционна станция“ ги призовава да сигнализират директно в общинското предприятие, за да могат специалистите да локализират точното място, откъдето насекомите се разпространяват. С 13-годишния си опит в „Дезинфекционна станция“, Дингилева е категорична, че срещу комарите никога не се е пръскало толкова много, колкото тази година.   

Препаратите, които се използват в съответната препоръчителна доза и концентрация, са разрешени за употреба от Министерството на здравеопазването. Телефоните на ОП „Дезинфекционна станция“ са 032/99 03 18, 032/64 25 83 и 032/64 41 56.